Första husen börjar byggas

Inom kort börjar de första bostäderna i Inre hamnen i Norrköping att byggas. Om allting går enligt planerna kan sedan de första personerna flytta i husen redan våren 2024. Detta firades den 6 -7 maj med en gemensam pressträff med byggherregruppen och Norrköpings kommun på fredagen den 6 maj. Då hissades bland annat signalflaggan med budskapet ”Klart för avgång”. Lördagen den 7 maj bjöds allmänheten in till guidade turer i området och möjlighet att träffa de olika byggherrana i lokalen Garaget i Inre hamnen.

– Under de senaste åren har ett omfattande arbete med att ge Inre hamnen ett nytt liv genomförts. Idag står byggherrarna redo att ta nästa steg; bostäder och andra lokaler ska börja byggas. Snart är därmed visionen verklighet – inom några år står en helt ny stadsdel i Norrköping redo att fyllas av invånare, näringsliv, och jobb. Detta är riktigt stort och otroligt glädjande, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu står här tillsammans. Målbilden för Inre hamnen beskrivs ofta som ett vardagsrum för alla, och den nya stadsdelen kommer både att bli ett spännande område att bo i och att besöka. I sin tur kommer detta att bidra till att Norrköping blir än mer attraktivt för näringslivet, med företagsetableringar och ökad tillväxt, vilket kommer att gynna hela kommunen, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Processen med att skapa Inre hamnen har varit igång sedan länge. Sommaren 2018 vann detaljplanen laga kraft, varpå det markförberedande arbetet kunde inledas. Sedan dess har kaj, kanaler och gatunät växt fram, våren 2024 väntas de första bostäderna och lokalerna stå klara.

Många som bidragit

– Jag vill rikta ett varmt tack till alla som har varit med och bidragit till detta. Det är svårt att lyfta var och en, men det finns många personer – både inom samhällsbyggnadskontoret, övriga kommunkoncernen och näringslivet som har jobbat otroligt hårt för att vi ska kunna stå här tillsammans idag. Nu fortsätter vi framåt i snabb takt, men med samma omsorg om områdets viktiga historia som tidigare. Jag tror att vi är många som ser fram emot att en dag kunna gå längs med kajen i Norrköpings nya stadsdel!, säger Anna Selander, samhällsbyggnadsdirektör.

Under pressträffen gavs även en guidad tur i området, samt möjlighet att ta del av byggherrarnas planer vid ett Byggexpo som arrangerats i den närliggande lokalen Garaget. Imorgon, lördagen den 7 maj, bjuds allmänheten in till guidade visningar av Inre hamnen samt byggexpo.

Byggherresamverkan

Utvecklingen av Inre hamnen etapp 1 sker i en så kallad byggherresamverkan, vilken innebär ett nära samarbete mellan nio byggherrar och Norrköpings kommun. Byggherresamverkan för Inre hamnen omfattar: Riksbyggen, HSB, Mannersons fastigheter, Hyresbostäder, Skanska, Slättö, Castellum, Siegel och Heimstaden. Bostäderna kommer att utgöras av en mix av både hyresrätter och bostadsrätter.