Startskottet för

Inre hamnen är avfyrat

På en pressträff torsdagen den 2 maj avfyrades två kanonskott som fick signalera den fortsatta utvecklingen av Inre hamnen i Norrköping.

- Med det här spadtaget, eller kanonskottet, inleder vi ett arbete för att ge inre hamnen nytt liv, men det gäller verkligen att kombinera förnyelsen med ett ömsint förvaltande av områdets historia. Det är viktigt att människor även i framtiden förstår hur området utvecklats från varv och hamn till bostadsområde, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planeringsfasen av förarbetet med Inre hamnen i Norrköping går mot sitt slut. Därmed är det dags för uppbyggnadsfasen, med offentliga ytor, kajer, kanaler, gator, parker och bad.

- Det är en stor dag, vi har jobbat länge med det här och vi ska bland anat bygga två öar samt nya kanaler, området blir en förlängning av vår innerstad, säger Hans Revenhorn, samhällsbyggnadsdirektör.

Området ska även innehålla bostäder och arbetsplatser och ses som ett nytt besöksmål då även badplatser, en småbåtshamn samt nya kanaler kommer att finnas i Inre hamnen.

- Området blir det nya vardagsrummet för alla och inte bara för de som kommer att bo här, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande tekniska nämnden.

Inre hamnen kommer att byggas ut etappvis och rymma omkring 3 000 bostäder när allt är färdigbyggt. Den första utbyggnadsetappen omfattar omkring 900 bostäder med en mix av hyresrätter och bostadsrätter.

Det finns ett stort intresse för att utveckla området med nya bostäder och kontor med arbetsplatser. Norrköping växer och detta gör att staden kan växa utan att parker, åkermark eller natur tas i anspråk.

- NCC är lokalt verksamt över hela Norden och är sedan länge verksamt i Norrköping. Vi känner därför starkt för uppgiften att i nära samarbete, partnering, med Norrköpings kommun hållbart och kostnadseffektivt bygga Inre hamnen som blir en fantastisk miljö att leva och arbeta i, säger Henrik Löfgren, divisionschef, NCC.

Nio byggherrar kommer att utveckla området med bostäder och kontor. Hyresbostäder, Castellum, Heimstaden och Mannersons Fastighets AB, representerade byggherrarna på plats.

Den här artikeln publicerades den 2 maj 2019.