Märkesbyggnader – och ombonade innergårdar


Med två runda landmärken längs kajen och ett spektakulärt kvarter med både radhus, terrasshus och en fantastisk innergård, sätter HSB en sin egen prägel på Inre hamnen. Tankar om miljöanpassning, det digitala hemmet och fina gemensamma utrymmen genomsyrar projekten på ett sätt som andas in hållbarhet och ut livskvalitet.


Per Nordin, bygg- och fastighetschef på HSB Östra, menar att det var självklart för HSB att delta i den markanvisningstävling som var avgörande för tilldelningen av byggrätter.
- Vi är mycket imponerade – och inspirerade- av samverkan mellan de olika byggherrarna och kommunen. I strävan efter att verkligen bygga stad har alla visat stor förståelse för varandras intressen – och det övergripande målet.
Som stadsdel kommer Inre hamnen vara enkel och berikande att bo i, menar Per:
- Här kommer bli tämligen bilfritt, med fina grönytor, vattenspeglar och hög kvalitet i både arkitektur och byggnader.

Per Nordin från HSB

Per Nordin, bygg- och fastighetschef på HSB Östra


Bygger för medlemmarna
HSB är en medlemsägd organisation, med stark historisk förankring i Norrköping. Det medlemsägda spelar stor roll, inte minst när lägenheterna ska fördelas. Här kan du inte köpa dig plats, istället är det hur länge du varit med i HSB:s BoSpar som avgör vilken köpoäng du har.
- Det här innebär att vi bygger för våra medlemmar och bosparare, inte för ”marknaden” – även om våra medlemmar naturligtvis är en del av marknaden. Det betyder också att vi inte bara bygger bostadsrätter, utan även hyresrätter, berättar Per Nordin.


Runda tvillingtorn
Vi tittar närmare på HSB:s två projekt och börjar med det som på avstånd sticker ut mest; de två tvillingtornen – runda punkthus som byggts ihop med en gemensam bottenvåning.
- Det blir ett landmärke längs kajen med panoramautsikt från i stort sett varje lägenhet, säger Per Nordin. I markplan kommer det ligga någon form av verksamhet med möjlighet att ”svälla ut” på kajen ner mot vattnet. Kanske en restaurang eller café? Gärna ett ställe som kan bidra till boende Hur som helst blir det ett toppläge där många flanerar förbi.


Flexibel planlösning
De boende i huset får avskildhet både genom den gård som finns på insidan av markplanet, men också - på taket. Högst upp planeras nämligen för föreningslokal och styrelserum, övernattningsrum för gäster – och ett utegym på takterrassen. Vi vill också skapa möjligheter för att egen odling ute på takterrassen.

De runda husen har fått sin form inspirerad av gasklockor och silos och kommer få stora delar av sin fasad i aluzink, vilket gör att de i sin form och utseende får ett naturligt släktskap i Louis De Geers konserthus övre del. Lägenheterna, som påminner om tårtbitar, kommer kunna fås som 4-, 3- eller tvårummare tack vare så kallad frånvalsvägg.
- I ett visst skede av livet kanske man behöver sovrum, i ett annat kanske man vill konvertera sin klädkammare till bastu – här är det flexibilitet som gäller.


Terrasshus och upphöjd innergård
I HSB:s andra projekt samsas flera olika hustyper runt en lite speciell, upphöjd innergård.
- Här finns dels ett högre terrasshus – och lite speciella radhus där två lägenheter delar på fyra plan, med ingång både från gatan och innergården. Radhusen kommer bidra med sin egen karaktär och mer intima skala.
- I bottenplan på det här kvarteret ser vi en livsmedelsaffär framför oss. Det kommer göra livet mycket bekvämt i den här delen av Inre hamnen.

Den upphöjda innergården är vinklad ner mot vattnet och har en genomarbetad landskapsarkitektur med mycket rumslighet.
- Här kommer de boende att trivas i en öppen men ändå ombonad miljö, menar Per Nordin. Just den här innergården är i all sin enkelhet ett tydligt bevis på den allmänt höga ambitionen i Inre hamnen.

Den här artikeln publicerades den 24 oktober 2019.