Utvecklar entré till en

helt ny stadsdel

Mannersons är en av de byggherrar som har flest projekt i Inre hamnen; tre bostadshus med totalt ca 175 lägenheter och lokaler i markplan, men också ett riktigt portalprojekt; omvandlingen av 1800-talsbyggnaden Andreas Kvarn, den kulturskyddade byggnad som markerar början på den nya stadsdelen.

Carl-Fredrik Grönhagen, VD på Mannersons, guidar runt i Andreas Kvarn. Han lyser av iver och entusiasm när han målar upp bilden av hur ”entrén” till Inre hamnen kommer att utvecklas.

- Det här är ju i sig en fantastisk byggnad, en stor, massiv volym med stora, underbara ytor framför sig, ner mot kajen. Man måste närma sig en sådan här byggnad med både vördnad och fantasi. Vi ser framför oss hur den fylls med nytt liv – restaurang i markplan, och kanske någon form av annat publikt utrymme – en utställningslokal av något slag. I parken utanför ser vi en skulpturpark, men också öppna ytor för att till exempel konserter eller andra event. Vi vill verkligen öppna upp den här delen av stan och göra den publik igen!

Inspirerande miljö
Inne i Andreas Kvarn märks det att byggnaden varit i bruk i mer än hundra år.

- Det här har ju används för att hantera spannmål från Norrköpingstrakten och Skänninge fram tills alldeles nyligen. Vi kommer verkligen jobba hårt för att bevara så mycket som möjligt av känslan och karaktären i byggnaden, både ut- och invändigt. Så det gäller att gå varsamt fram. Förutom de mer publika delarna i markplan, där en riktigt mysig innergård ingår, tänker vi oss kontor och lägenheter i de övre planen. De som kommer jobba och bo här kommer göra det i en fantastiskt inspirerande miljö, där historiens vingslag blir tydliga.

Modern nybyggnad i samma kvarter
Precis bakom kvarnen planerar Mannersons för en modern kontrast till den anrika tegelbyggnaden.

- Ja, vi har fått riktigt fina idéer från ett samarbete med en brittisk arkitektbyrå med stor erfarenhet att få in moderna verksamheter och arkitektur i industrihistoriska miljöer. Det vi skissar på nu är någon form av framåtblickande byggnad som skulle kunna inrymma delar av universitetet, forskning, innovationscentra och kanske science-park-verksamhet i kombination med bostäder. Miljön kommer bli riktigt cool – på kort promenadavstånd från allt!

Vardagslyx i boendet
I det som rent formellt tillhör etapp 1 av Inre hamnen bygger Mannersons tre hus med ca 200 hyresrätter. Alla har sin egen karaktär, med innovativ arkitektur.

- Vi har satsat mycket på det estetiska och på att ge varje byggnad sin särart, både till utseende och innehåll. Man ska njuta av att bo och längta hem till sin lägenhet och sina kvarter – det är vårt mål. Förutom bostaden i sig vill vi erbjuda gemensamma umgängesytor samt en utökad service som gör vardagen enklare.

Mannersons kommer bygga både stadsradhus, terrasshus och hus med direkt kaj- och kanalläge.
- Vi kommer kunna erbjuda solvända terrasser, fina balkonger, moderna radhus med stora fönster, mysiga innergårdar och stor variation. En liten finess som jag själv gillar är att ett av husen antagligen kommer få en bastu för hyresgästerna, med direkt tillgång till ett svalkande bad via en stege ner i kanalen. Vardagslyx!

Den här artikeln publicerades den 16 april 2019.