Bostäder för unga och klimatförbättrad betong

Tänk dig att kunna gå direkt från vardagsrummet ut på din egen lilla brygga där du kan sitta och meta i solskenet. Eller att slippa bilen, kunna trampa rakt in i en speciell cykelentré där du och dina grannar har tillgång till förvaring och cykelservice. Eller att du som ung vuxen ska kunna köpa din första lägenhet för, säg, 100 000 kronor?

Den här typen av idéer blir nu verklighet i tre byggprojekt i Inre hamnen. Vi pratar med två eldsjälar, projektutvecklaren Johan Tillmar och sälj- och marknadsansvarige Per Vide på Riksbyggen, om en satsning som känns som en uppvisning i nytänkande och långsiktigt hållbart boende.

"Vi kommer kunna erbjuda något helt nytt när det gäller social hållbarhet, ett långsiktigt ekologiskt tänkande och livskvaliteter utöver det vanliga", konstaterar Per Vide.

Hög ambitionsnivå
- Det började redan vid markanvisningstävlingen, berättar Per Vide. Det var tydligt att Norrköpings kommun var ute efter att skapa något helt nytt i den här stadsdelen. det var en otroligt hög ambitionsnivå och vi tände på alla cylindrar. Arkitektkontoren White Arkitekter från Linköping och Vandkunsten från Köpenhamn engagerades för att ta fram tre separata projekt med en hel del gemensamma nämnare.

- Våra byggnader och boenden speglar hela idén om Inre hamnen på ett bra sätt, säger Johan Tillmar. Många idéer bygger på forskning inom ett område som heter Positive Footprint Housing, PHF. Det syftar till en helhetssyn inom hållbart byggande. Helheten bryts sedan ner i delar. Till exempel använder vi en ny, klimatförbättrad betong som minskar klimatpåverkan med 30-35%. Vi lägger stor vikt vid landskapsarkitekturen och gröna välkomnande gårdar.

Ungdomsbostäder
I det första av Riksbyggens projekt, som kommer att bli en bostadsrättsförening, lanserar Riksbyggen idén om att ge fler unga vuxna tillträde till bostadsmarknaden även i nybyggda, superattraktiva miljöer.

- Ja det är ett koncept som går ut på att en del av lägenheterna, i det här fallet ettor, kommer att ha en speciell upplåtelseform, avslöjar Per Vide. Det finns villkor knutna till boendet; när man en gång säljer bostaden får priset bara räknas upp med index. Och den som köper får heller inte vara över 30. På det här sättet får vi en blandning av människor som bor i området - samtidigt som vi gör det möjligt för fler att bo riktigt bra. Det här ligger ju helt i linje med Riksbyggens historia av att ta fram bostäder för många, det är en av våra grundidéer.

Egen brygga utanför vardagsrummet
Nästa projekt ligger precis intill en av de nyanlagda kanalerna som söker sig in i stadskvarteren i Inre hamnen.

- Ja det är en byggnad som danska Vandkunsten ritat. Med sitt läge och uttryck känns det mer som Köpenhamn än vad man kan förvänta sig i en stad av Norrköpings storlek, säger Johan Tillmar. Här kommer de boende i markplan kunna njuta av privata små bryggor direkt utanför vardagsrummet. Perfekt för morgonkaffet eller en stund med metspöt en sommarkväll.

Cykelentré
Det tredje projektet är även det ritat av Vandkunsten och är något av ett syskonprojekt till huset med bryggorna, men har mer karaktär av stadsradhus - med lägenheter i två plan som främst riktar sig till barnfamiljer.

- Här har vi en spännande detalj; en cykelentré där du kan trampa rakt in i huset till ett gemensamt utrymme som kan användas för både förvaring och service. Det blir samtidigt en trygg, social miljö som främjar en hållbar livsstil. Det bidrar också till att man kommer kunna bo och leva här helt utan bil, det i sig ger en europeisk storstadskänsla. Det är ju så nära till resecentrum och den övriga innerstaden.

- Vi bjuder variation men ändå sammanhang, menar Per Vide. Det är inte enskilda byggnader som är i fokus - utan hela områdets karaktär. För oss är det här en fantastisk möjlighet att realisera många visioner och idéer.