Stora hamnkranen

Landmärke från svunna tider

Högt upp i skyn tornar den stora hamnkranen som står placerad i hjärtat av Inre hamnen nära Varvsparken och precis intill en av kanalerna som löper in i området. Kranen är 35 meter hög och kran 51 stod tidigare på Öhmanskajen där den byggdes på 1960-talet. Tillverare var Aarhus maskinfabrik. Efter ommålning till ursprunglig färg, har den blivit blickfång och profil för Inre hamnen.

Kranen har använts flitigt för lastning och lossninghantering av olika typer av styckegods. Under åren den var aktiv har den bland annat lyft många ton papper, virke och stål. Den spelade också en viktig roll när containerhanteringen inleddes i Norrköpings hamn. Denna verksamhet växte sedan alltmer och nya kranar införskaffades för detta ändamål vid Öhmansterminalen.

turkos kran

Klicka i bilden nedan för att markera var intressepunkten ska visas.
Om det redan finns en punkt i bilden kan du flytta punkten genom att klicka någon annanstans.