Inre hamnen öppnar den 6 juli

Långsträckta bryggor längs vattnet. Parker för lek och picknick. Tre badplatser för stora och små. Allt detta och en glimt av den nya innerstadsdelen Inre hamnen får Norrköpings invånare i sommar.

Resan mot Inre hamnen började 2010 när arbetet med att ta fram en stadsbyggnadsvision för Saltängen inleddes, och startskottet gick för att forma en ny innerstadsmiljö med närhet till vatten och promenadavstånd till den kommande Ostlänken. Projektet tog nästa steg när hamnverksamheten flyttade till Pampushamnen.
Sedan dess har omfattande marksanering genomförts och området har utformats med höga krav på arkitektur, gestaltning och kvalitet både för husbyggnation och för de allmänna ytorna. Konst kommer ytterligare förstärka den unika karaktären med den största satsningen som Norrköpings kommun gör på offentlig konst på många år. En livskraftig byggherresamverkan har varit garant för att visionen nu är på väg att realiseras.

– Äntligen är det dags att visa upp glimt av vår nya fantastiska stadsdel för våra invånare. Jag hoppas många kommer se det som stadens nya gemensamma soliga vardagsrum och ta del av de vackra unika miljöerna som erbjuds. Jag ser fram emot att se hur Inre hamnen på sikt kommer bidra till att Norrköping blir än mer attraktivt för näringslivet, med företagsetableringar och ökad tillväxt, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Inre hamnen är Norrköpings största stadsomvandlingsprojekt i modern tid. När området nu öppnar för Norrköpingsborna är de allmänna platserna som kommunen iordningställt först ut; kajstråk, Varvsparken och bad.
I höstas släpptes vattnet in i de gjutna kanalerna och det har varit hög aktivitet inför öppnandet. Under våren har bryggor och bastu byggts, och de senaste veckorna har gångbron från Södra kajen till Inre hamnen lagts på plats bit för bit. De kommande veckorna inför öppnandet färdigställs gungor, beläggning och planteringar.

– Efter många år med planering, utformning och byggnation får vi äntligen dela med oss av resultatet. Det ska bli väldigt roligt att få välkomna Norrköpingsborna tillbaka till Inre hamnen, säger Ola Brånäs, övergripande projektledare för Inre hamnen.

Nästa sommar flyttar de första invånarna in i sina bostäder, och i sommar går det att följa från första parkett i Varvsparken hur husen växer fram.

Invigningen av Inre hamnen äger rum torsdag den 6 juli klockan 15:00. Då är alla varmt välkomna att börja utforska den nya platsen. Mellan klockan 15:00 och 19:00 finns det möjlighet att ställa frågor och få en första glimt av den nya innerstadsdelen.

En pressvisning äger rum onsdag den 28 juni klockan 13:00-14:00, separat inbjudan till media kommer till den.