Illustation för det nya badet i Inre hamnen

Artiklar om Inre hamnen

Här har vi samlat artiklar om Inre hamnen som publicerats här på webben.

Nu bygger vi Inre hamnen

Med känsla för historien, blick mot framtiden och en unik närhet till vattnet förvandlas en tidigare trist baksida till en attraktiv framsida. Nu byggs Inre hamnen.

Härliga hållbara hamnen

Förvandlingen av Inre hamnen är i full gång, från förorenad industrikaj till Sveriges härligaste stadsmiljö. Stefan Källman, Johan Tillmar och Elke Myrhede berättar om hur visionen för den hållbara hamnen ska bli verklighet.

Gröna kontor med läge för framtiden

Castellums vision för kontoren vid kajstråken präglas av en tydlig hållbarhetsprofil. Med omtanke om såväl människor som miljö ska fastigheterna bidra till en hållbar stadsdel och arbetsplatser där anställda trivs och mår bra.

Gröna miljöer i städer får oss människor att må bra

Blomsterprakt, bärbuskar och bikupor. I Inre hamnen ska både växter och djur frodas mitt i det urbana stadslivet. Elisabet Manfred, landskapsarkitekt på Norrköpings kommun berättar om hur Inre hamnen ska bli en grönskande stadsdel som både hjälper och drar nytta av naturen.

Med känsla för historien

Följ med Norrköpings kommuns stadsarkitekt Karin Milles och hennes kollegor Linda Gårlin och Hanna Domfors på en tänkt promenad genom Inre hamnen! De berättar om färger, material och upplevelser – i en stadsdel som kommer locka många besökare.

Nu tar människorna tillbaka hamnen

- Det är den största utgrävningen i Norrköpings stads historia, berättar arkeologen Karin Lindeblad. Mer än 47 000 kvadratmeter har undersökts – och fynden har daterats ända till 1570-talet. - Kunskapen om hur platsen har använts i svunna tider kommer ge en extra dimension åt upplevelsen av Inre hamnen för många.

Med plats för det spontana och oväntade

En helt ny stadsdel ställer extra stora krav på samarbete mellan alla som är inblandade. Mitt i arbetet finns Norrköpings stadsarkitekt Karin Milles med ett övergripande ansvar för stadens visioner och utveckling.

Planerna tar form för andra etappen

Nu börjar planerna för Inre hamnens andra etapp, närmast Norra promenaden att ta form. Här planeras för fler än 2000 nya bostäder med en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. 

Unikt i Europa, med inspiration från hela världen

När projektledare Fredrik Wallin ombeds jämföra Inre hamnen i Norrköping med liknande projekt runt om i världen lyfter han istället fram det som gör projektet så unikt: de levande kvarteren, mångfalden i arkitekturen, hur vattnet leds in i stadsdelarna. "Folk kommer resa till Norrköping för att få uppleva den här miljön", säger han.

Från parkour till parkhäng

I Inre hamnen kommer människor kunna njuta av ett härligt liv vid vattnet. Här ska boende, norrköpingsbor och turister enkelt kunna vara aktiva, umgås och må bra. Elisabet Manfred, landskapsarkitekt på Norrköpings kommun, berättar om hur stadsmiljön ska möjliggöra allt från utmanande parkour till avkopplande parkhäng.

"Jag är oerhört stolt över hur vi på Heimstaden är med och bidrar till Norrköping och i skapandet av en helt ny stadsdel". Peter Karlström på Heimstaden är en av byggherrarna i Inre Hamnen. Hans starka engagemang för både samhällsbyggnad, arkitektur och lokal tillväxt genomsyrar vårt samtal när vi träffar honom.

Märkesbyggnader – och ombonade innergårdar

Med två runda landmärken längs kajen och ett spektakulärt kvarter med både radhus, terrasshus och en fantastisk innergård, sätter HSB en sin egen prägel på Inre hamnen. Tankar om miljöanpassning, det digitala hemmet och fina gemensamma utrymmen genomsyrar projekten på ett sätt som andas in hållbarhet och ut livskvalitet.

Ett vardagsrum för människor i rörelse

- Jag har fortfarande en känsla av ”wow” när jag ser projektet ur helikopterperspektiv, säger kommunalrådet Kikki Liljeblad (S). Som folkvald politiker har hon varit en av Norrköpingsbornas röster i projektet Inre hamnen.

Bad, bryggor och kanaler - här kan alla hitta sin plats vid vattnet

Bastu för offentligt bruk direkt på kajkanten, med trädäck runtomkring och bara några steg ner till vattnet. Stor sitt- och solgradäng, en slags trappa i storformat med någon form av restaurang- eller caféverksamhet i en glaspaviljong undertill. Norrköpings kommun bygger en stadsdel där både Norrköpingsbor och turister kan hitta sin plats vid vattnet.

Nya gestaltningar och gamla graffitiväggar

Norrköping var en av de första kommunerna som införde lagliga väggar för graffiti och gatukonst. Sedan 1990-talet har de stora betongmurarna i hamnen varit en ständig utställningsyta och färgglad frizon för måleri.

Innovativt all-inclusive-boende för alla generationer

Med en vision om en tänkt promenad längs Strömmen, från Himmelstalund, via Åbackarna och Kneippen, vidare till Industrilandskapet – och nuvarande Yllefabriken – till hamnen.

Utvecklar entré till en helt ny stadsdel

Mannersons är en av de byggherrar som har flest projekt i Inre hamnen; tre bostadshus med totalt ca 175 lägenheter och lokaler i markplan, men också ett riktigt portalprojekt; omvandlingen av 1800-talsbyggnaden Andreas Kvarn, den kulturskyddade byggnad som markerar början på den nya stadsdelen.

Bostäder för unga och klimatsmart betong

Tänk dig att kunna gå direkt från vardagsrummet ut på din egen lilla brygga där du kan sitta och meta i solskenet. Eller att slippa bilen, kunna trampa rakt in i en speciell cykelentré där du och dina grannar har tillgång till förvaring och cykelservice. Eller att du som ung vuxen ska kunna köpa din första lägenhet för, säg, 100 000 kronor?